Rugrundstykker med tyrkisk yoghurt

18 stk
Rundstykker1_Trines-Matblogg_450x450px-til-web
Det du skal bruke
500-550 g hvetemel
250 g sammalt rug, fin
100 g frø og kjerner
1 ts salt
en klype sukker
25 g fersk gjær
5 dl vann (romtemperert)
150 g Salakis tyrkisk yoghurt
Våre produkter
Det du skal lage

Ha alle ingrediensene i bakebollen. Kjør gjerne frø og kjerner i en kjøkkenmaskin med kniver først, dersom du eller barna ikke er så glad i hele frø og kjerner i baksten. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, og litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet mot slutten. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i 16-20 jevnstore emner. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett (eller et stekebrett med slippbelegg, som jeg har brukt her). La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle rundstykkene med vann og strø gjerne litt (knuste) frø og kjerner og sikt litt mel over. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

Tips:

  • Dersom du ønsker grovere rundstykker kan du øke andelen rugmel noe, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr. Ønsker du å benytte tørrgjær kan du erstatte den ferske gjæren med 1/2 pose tørrgjær.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
  • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Oppskriften er utviklet av: Trines Matblogg